השמועות על אנחת רווחה היו מוקדמות
תוצאות הבחירות ביוון התקבלו בעולם כולו בברכה, אבל יציבות פוליטית באתונה היא לא מה שעומד על הפרק. העם היווני, שמצוי במצוקה גדולה, אולי בחר נכון "על הנייר", אבל הוא בהחלט עלול לגלות שמחיר ההישארות בגוש היורו יהיה גבוה מדי עבורו
יוון בחרה להישאר ביורו ולא לחזור לדרכמה, כך עולה מתוצאות הסיבוב השני של הבחירות שהתקיימו בה שלשום (א'), אבל התסבוכת הפוליטית עדיין רחוקה מסיום: אף כי טרם הוכרז רשמית על המפלגה המנצחת בבחירות, בתום ספירת מעל 95% מהקולות מסתמן כי מפלגת הימין־מרכז "דמוקרטיה חדשה", התומכת בהישארות בגוש היורו, היא שקיבלה את מרב הקולות - יותר מ־30% - והיא זו שיוטל עליה להרכיב קואליציה.

לאחר היוודע התוצאות, נשא מנהיג "דמוקרטיה חדשה" אנטוניס סמאראס נאום ניצחון שבמסגרתו חזר והצהיר שמפלגתו תכבד את התחייבויות יוון לאיחוד האירופי. "זה היה ניצחון של כל אירופה", אמר והתייחס לאזרחים ש"הצביעו עבור מדיניות שתביא עבודה, התפתחות, צדק וביטחון לאזרחי יוון. לא נצא להרפתקאות ולא נטיל ספק בשייכות יוון לאירופה. אני מודה לעם היווני, שבטח בנו בתקופה קשה. לא נתנו הבטחות פופוליסטיות, רק את האמת, ואנשים הקשיבו לנו".
אתמול נפגשו מנהיג הדמוקרטיה החדשה סמאראס ומנהיג מפלגת השמאל הקיצוני סיריזה, אלכסיי ציפראס. בסיום הפגישה הודיע ציפראס כי אינו מתכוון להיכנס לממשלה. "לא אצטרף לממשלת קואליציה. אמרתי לסמאראס שזו תהיה קטסטרופה להמשיך עם הקיצוצים בשכר ובפנסיות", הודיע בסיום הפגישה. "דמוקרטיה חייבת להתנגד למעשי אלימות. מצפה לנו תקופה קשה עד ה־28 ביוני, אז יפגשו מנהיגי האיחוד האירופי. עם זאת, יש לנו הזדמנויות טובות יותר כעת לנהל משא ומתן על תנאי החילוץ. יוון חייבת לנצל את המצב שנוצר".
ציפראס המשיך והכריז כי הוא מקבל את תוצאות הבחירות, שהעניקו רוב למפלגת הדמוקרטיה החדשה. "ממשלה חייבת לקום על ידי הדמוקרטיה החדשה, כי זהו רצונו של העם, אך הם גם ישפטו על ידי העם". מנגד, קרא סמאראס למפלגות השונות להצטרף אליו בקואליציה. "עלינו להקים ממשלה של גאולה לאומית, ואני מעוניין שכמה שיותר מפלגות יצטרפו".
התוצאות הללו בוודאי גררו אנחת רווחה שתבוא לידי ביטוי בפסגת ה־G20 שנפתחה אתמול במקסיקו, ובה ייפגשו מנהיגי הכלכלות החזקות בעולם. בשבועות האחרונים הבהירו בכירים באירופה, בארה"ב ובשווקים המתעוררים כי המשבר המתמשך בגוש היורו והדרכים האפשריות לפתרונו יעמדו במרכזו של הכינוס. הדבר מקבל משנה חשיבות משום שמדובר בשנת בחירות עבור נשיא ארה"ב ברק אובמה, אשר לפי מרבית הפרשנים ייכנס לבית הלבן רק אם יצליח להוכיח שהשיג צמיחה בת־קיימא בארה"ב. משבר עיקש בגוש היורו לא בדיוק צפוי לעזור לו במשימה זו, ולכן הבהיר הבית הלבן בימים האחרונים כי אובמה מגיע לפסגה "כשבכיסו אג'נדה של עידוד הצמיחה ובלימת המשבר באירופה".
תומכי מפלגת "דמוקרטיה חדשה" ביוון, השבוע. יידרשו לצעדי צנע קשים צילום: בלומברג
איך בעצם הסתיימו הבחירות?
נכון לספירת כמעט כל הקולות, מפלגת הדמוקרטיה החדשה, עם מפלגת פאסוק משמאל, זכו ב־162 מושבים בפרלמנט היווני, מתוך 300 המושבים הקיימים, כך שיחד הן יוכלו להשיג רוב ולהקים קואליציה שתומכת בצנע. מדובר בשתי המפלגות הגדולות ביוון, והתקווה היתה שהן אלה שיזכו בבחירות במטרה לשמר את ההסכמים שנחתמו עד כה מול האיחוד האירופי.
מהן אפשרויות הקואליציה העומדות בפני המפלגה הזוכה ומה משמעותן?
המשחק הפוליטי להרכבת ממשלה ביוון נמצא ככל הנראה רק בתחילתו, מאחר שאפשרויות המו"מ של המנצחים מצטמצמות והולכות ככל שהזמן חולף. "דמוקרטיה חדשה" מעוניינת להקים קואליציה עם מפלגת המרכז־שמאל הסוציאליסטית פאסוק, ויחד איתה להוביל את יישום תוכנית החילוץ, אלא שכבר שלשום בלילה מיהר דובר המפלגה להצהיר שפאסוק לא תיכנס לקואליציה ללא מפלגת השמאל הקיצוני סיריזה. מפלגה זו, שלרגעים סומנה כמנצחת האפשרית, מתנגדת נחרצות ומפורשות לתכנית החילוץ, וישיבתה בממשלה עלולה רק לעכב ולהכביד על המחוקקים התומכים בגישה למען היורו.

שותפה אפשרית אחרת ש"דמוקרטיה חדשה" קיוותה לשלב בקואליציה היא תנועת הימין "היוונים העצמאיים". אבל מנהיגה, פאנוס קאמנוס, כבר הודיע שלשום כי יתמוך רק בממשלה שתסרב לקבל את תוכנית החילוץ, ובכך שלל את האפשרות לחבור למנצחת.
במילים אחרות - מפלגות השוליים ביוון דבקות בעמדתן המתנגדת ועלולות להקשות הן את הקמתה של הממשלה, והן את פעילותה בהמשך.
כשתוקם ממשלה, האם הדבר מבטיח את הישארותה של יוון בגוש היורו?
מוקדם לומר, אבל בעקבות ניסיון העבר - ממש לא בטוח שזה המצב. בסופו של דבר, האיחוד האירופי דורש מיוון צעדי צנע קשים, שנועדו לעקור ולשרש תרבות שלטונית־כלכלית של כמה עשורים. העם ביוון נמצא במצוקה קשה, ואף כי הוא רוצה להישאר בגוש היורו, מצוקתו מעידה כי המחיר שהוא נדרש לשלם על הישארות כזו עלול להיות גבוה מדי. לראיה - ההפגנות והשביתות שליוו את תקופת הצנע האחרונה והביאו בסופו של דבר לנפילת הממשלה הקודמת. אין שום ערבות שהדבר לא יחזור על עצמו בחודשים הקרובים.
כיצד מתנהל האיחוד האירופי לנוכח הבחירות?
אירופה עקבה אחר הבחירות ביוון מקרוב, ומנהיגי גוש היורו התריעו ביוונים לבחור במפלגה שתסייע להשארת יוון בגוש היורו ולא תחמיר את המצב. במקביל, "הדיילי טלגרף" פרסם מסמך סודי שבו נחשפת תוכנית לקדם את הקמתו של איחוד בנקאי מקיף בין מדינות גוש היורו, שיכלול גם מסים משותפים והנפקתן של אג"ח אירופיות משותפות. היוזמות הללו, לצד חבילת קידום הצמיחה בשווי 120 מיליארד יורו שהכין נשיא צרפת פרנסואה הולנד, יידונו בפסגה אירופית שתתקיים בבריסל בסוף החודש, והכוונה היא להעבירן עד סוף השנה ולהוציאן לפועל באופן מלא בעשר השנים הקרובות.
האם צפוי ריכוך בעמדה הגרמנית כלפי יוון בעקבות התוצאות?
הגרמנים בירכו על זכיית מפלגת "דמוקרטיה חדשה" בבחירות. שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה אמר אתמול כי הוא "מזכיר ליוונים שכדי להשיג יציבות כלכלית צריך יציבות פוליטית". ניתן להעריך שאם תיבחר קואליציה יציבה ביוון, יופעל לחץ על גרמניה להקל את עמדותיה ביחס לקידום אג'נדת הצנע.
כבר בימים האחרונים ניתן היה לשמוע בכירים באיחוד האירופי אומרים כי הם אינם בטוחים שאפשר יהיה להמשיך להפגין קשיחות כזו כלפי יוון וכי ייתכן שמתווה הצנע שהורכב עבורה יצטרך להשתנות. טרם הושמעו התבטאויות מפורשות בנושא, אולם העובדה שבצרפת - הכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו - עלה נשיא מהצד השני של המחנה הפוליטי של אנגלה מרקל מעידה עוד יותר על כך שקנצלרית גרמניה לא יכולה לסמוך בעיניים עצומות על כך שהחלטותיה יתקבלו כמילה הקובעת בגוש היורו.



