שורת הרווח
גם האיום הגדול על נייס כרוך במלחמה, אבל מסוג אחר
ענקית הטכנולוגיה הישראלית ממשיכה לצמוח, אולם מנייתה איבדה כ־45% מהשיא, ומאז 2022 היא מפגרת אחרי מדד S&P 500. המשקיעים חוששים שהבינה המלאכותית תמחק את היתרון הטכנולוגי של נייס בפתרונות לשירות לקוחות
ענקיות הטכנולוגיה העולמיות נושפות בעורפה. בימים אלה המשקיעים מסתכלים בחשש מסוים על ענקית הטכנולוגיה הישראלית נייס, ואין לזה כל קשר למלחמה עם איראן ולמתחים שהיא מעוררת ברחבי העולם, הגם שאלו עוד לא ממש מקבלים ביטוי בבורסה המקומית, שבה המשקיעים מצביעים ברגליים להיתכנות של התממשות תרחיש אופטימי במיוחד.
החשש של המשקיעים בנייס נוגע לשדה קרב אחר — הקרב שהיא תידרש לו מול ענקיות הטכנולוגיה, שבאמצעות הבינה המלאכותית (AI) עשויות לאיים על ההובלה שלה בתחום שבו היא פועלת כבר שנים ארוכות — פתרונות לארגונים לניהול מרכזי לקוחות.
מניית נייס הציגה תשואת יתר בהשוואה למדד S&P 500 בשנים 2014—2021, אולם מאז 2022 חל שינוי, והמניה איבדה כ־45% מהשיא שאליו הגיעה בנובמבר 2021, בעוד מדד הדגל האמריקאי עדיין נסחר קרוב לרמות השיא שלו. הירידה במחיר המניה היא בעיקר תוצאה של האטה בצמיחה במכירות וברווחיות של נייס, לצד חששות בשוק מהחרפת המגמה הזו נוכח התחרות הגוברת בענף שבו החברה פועלת.
נייס מתמחה בפיתוח פתרונות תוכנה מבוססי בינה מלאכותית (AI) לניהול תהליכים ארגוניים, בדגש על שירות לקוחות, ניהול סיכונים ועמידה ברגולציות. מוצרי החברה כוללים פלטפורמות ענן מתקדמות המאפשרות אוטומציה של תהליכי שירות, שיפור חוויית הלקוח והגברת היעילות התפעולית. אחד ממוצרי הדגל של החברה הוא CXone Mpower – פלטפורמה מבוססת AI לניהול חוויית לקוח. בנוסף, נייס מציעה פתרונות בתחום ניהול סיכונים, מניעת הונאות פיננסיות ועמידה בתקנות רגולטוריות.
הצמיחה של נייס נתמכה במספר רכישות אסטרטגיות משמעותיות. ב־2007 רכשה החברה את Actimize, שהרחיבה את פעילותה בתחום מניעת ההונאות הפיננסיות. ב־2016 רכשה את inContact, מהלך שאיפשר לה להתאים את מרבית מוצריה לסביבה מבוססת ענן. בשנת 2024 הסתכמו הכנסות נייס מתחום שירות הלקוחות ב־2.282 מיליארד דולר, וההכנסות מתחום מניעת ההונאות הפיננסיות עמדו על 435 מיליון דולר.
נייס נחשבת למובילה עולמית בתחומי התוכנה הארגונית בענן, האנליטיקה, הבינה המלאכותית והפתרונות הדיגיטליים – הן בתחום חוויית הלקוח, והן בתחום הפשיעה הפיננסית והציות לרגולציה. יתרונה של נייס על פני מתחרות חדשות נובע ממאגר עצום של נתונים היסטוריים ועכשוויים, ניסיון עשיר ויכולות אוטומציה מתקדמות. כלי הפיתוח של החברה מבוססים על AI ומתמקדים באוטומציה של תהליכים תוך שימוש בביג דאטה להדרכה מתמשכת של המערכת לשיפור תגובותיה באינטראקציות עם לקוחות.
נייס מחלקת את מכירותיה לשלושה תחומים עיקריים: ענן, שירותים ומוצרים. התחום הצומח ביותר הוא תחום הענן, אם כי חלק מהצמיחה בו מגיע מהמרה של לקוחות קיימים ממודלים מסורתיים למודלים מבוססי ענן. בתחילת 2025 נכנס סקוט ראסל לתפקיד מנכ"ל החברה, לאחר שברק עילם פרש מהתפקיד לאחר יותר מעשור. בשלהי 2021 הגיעה מניית החברה לשיא של כ־311 דולר, ששיקף לחברה שווי שוק של 19.6 מיליארד דולר. מאז איבדה המניה כ־43% מערכה, ובתחילת השבוע נסחרה במחיר של 169.4 דולר, שמשקף שווי שוק של כ־11.7 מיליארד דולר.
בחודש שעבר חתמה נייס על שני הסכמי שיתוף פעולה מהותיים: האחד עם ServiceNow, שבמסגרתו ישולבו פתרונות הבינה המלאכותית שלה למימוש שירות לקוחות מתקדם בארגונים; והשני עם AWS, חטיבה עסקית של אמזון. שיתוף הפעולה עם אמזון מאפשר לנייס גישה לכל המידע שנמצא בארגונים שמשתמשים ב־AWS, ומידע זה יכול לשפר את פיתוח המוצרים של נייס.
התפתחות ה־AI מסייעת לנייס בפיתוח מוצרים והרחבת סל השירותים שלה. מנגד, ההתפתחות הזו גם מקלה על המתחרות של נייס לבנות מוצרים מתחרים. כיום 85% מהמכירות של נייס הן בארה"ב, והבינה המלאכותית צפויה להגדיל את המוטיבציה של חברות להשתמש בכלים של נייס לצורך ניהול הפעילות שלהן מול הלקוחות, גם מחוץ לארה"ב, שם פוטנציאל הצמיחה של נייס גבוה.
כאמור, הסיכון עבור נייס הוא צמצום הפער האיכותי של המתחרות מולה בסיוע בינה מלאכותית. מיקרוסופט, באמצעות פלטפורמת Dynamics 365 Customer Service, היא אחת המתחרות הבולטות של נייס. אומנם הפתרונות של נייס זוכים לעדיפות בקרב לקוחות גדולים, אך במגזר הלקוחות הקטנים היתרון של נייס פחות מובהק.
לכן המשקיעים חוששים מכך ששיפור מתמשך בפתרונות של מיקרוסופט עלול להחריף את התחרות ולפגוע בביצועים של נייס בעתיד. נייס היא חברה רווחית מאוד ובעלת תזרים מזומנים חזק מפעילות תפעולית. תמחור המניה שלה כעת מושפע בעיקר מציפיות לצמיחה עתידית בהכנסות וברווחים. לכן התגברות התחרות, בעיקר מצד ענקיות הטכנולוגיה, עשויה להאט את קצב הצמיחה של נייס ולהשפיע על האופן שבו מתמחרים אותה המשקיעים.
כמה באמת מרוויחה נייס?
כשמנתחים את התוצאות הכספיות של נייס, חשוב לשאול כמה היא באמת מרוויחה. לפי הדו"חות שנערכים שלא לפי כללי החשבונאות (non-GAAP), שמשקפים את התוצאות לפי גישת ההנהלה, הרווח התפעולי של החברה ב־2024 עמד על 850 מיליון דולר והרווח הנקי על 728 מיליון דולר. לעומת זאת, לפי הדו"חות שנערכים לפי כללח החשבונאות (GAAP), הרווח התפעולי הסתכם ב־546 מיליון דולר ואילו הרווח הנקי עמד על 443 מיליון דולר.
כלומר, הדו"חות לפי גישת ההנהלה הציגו רווח תפעולי גבוה יותר ב־57% ורווח נקי גבוה יותר ב־64%. פערים דומים התקיימו גם בשנים קודמות. כדי להבין כמה החברה מרוויחה באמת, צריך לבדוק את הפערים בין שני הדו"חות. הפערים המרכזיים הם תגמול מבוסס מניות בהיקף של 187.7 מיליון דולר והפחתת נכסים בלתי מוחשיים שמקורם ברכישות בהיקף של 115.9 מיליון דולר.
תוכנית התגמול מבוסס מניות של נייס מהווה כ־13% מההוצאות התפעוליות שלה. מרבית האופציות ממומשות במנגנון שבו כמות המניות שמונפקות תלויה בהפרש בין מחיר המניה לבין תוספת המימוש, כך שמימוש האופציות לא מזרים כסף לקופת החברה. מבחינת המשקיעים מדובר בהוצאה שמדללת את בעלי המניות, ולכן לא נכון לנטרל אותה כשמנתחים את התוצאות של החברה.
אילו הדו"ח לפי גישת ההנהלה לא היה מנטרל את התגמול ההוני לעובדים, הרי שהרווח התפעולי ב־2024 היה עומד על 662 מיליון דולר. כמו כן, ב־2024 נייס ביצעה רכישה עצמית של 2.08 מיליון מניות ב־369 מיליון דולר. בפועל כמות המניות הכוללת של החברה פחתה רק בכרבע מכמות זו בעקבות המרה של 1.51 מיליון אופציות למניות. ברבעון הראשון של 2025 נייס רכשה מניות של עצמה בהיקף של 252 מיליון דולר, ובהמשך פרסמה תוכנית לרכישה עצמית בהיקף של 500 מיליון דולר.
בסוף 2023 עמד סעיף הנכסים הבלתי מוחשיים שלא נכללים בסעיף המוניטין במאזן של נייס על 305 מיליון דולר, וזאת כתוצאה מרכישות שהחברה ביצעה בעבר. במהלך 2024 סכום זה עלה ב־39 מיליון דולר עקב רכישה של שתי חברות, וירד ב־116 מיליון דולר בשל הפחתות שנרשמו כהוצאה בדו"חות החשבונאיים (GAAP). הוצאות אלו נוטרלו בדו"חות לפי גישת ההנהלה (non-GAAP). בסוף 2024 עמד הסעיף המדובר על 231 מיליון דולר, כש־99% מהסכום צפויים להיות מופחתים בארבע השנים הקרובות.
בנוסף, במאזן החברה מופיע סעיף מוניטין של 1.85 מיליארד דולר שמקורו ברכישות קודמות. סעיף זה אינו מופחת בדו"חות לפי גישת ההנהלה כל עוד רואי החשבון של נייס מעריכים שזרם הרווחים העתידי מהפעילות הנרכשת מצדיק את השווי המאזני. בסך הכל ב־2024 כלל ההוצאות הפחת וההפחתות לפי הדו"חות החשבונאיים הסתכמו ב־205 מיליון דולר, כשרק 89 מיליון דולר הוכרו בדו"חות לפי גישת ההנהלה, ויתר הסכום נוטרל.
כשחברה צומחת באמצעות רכישות, נטרול ההפחתות של נכסים בלתי מוחשיים שנוצרו בעקבות אותן רכישות מנפח את הרווח בדו"חות non-GAAP, משום שהחברה מציגה את מלוא הרווחים שנבעו מהרכישה אך לא כוללת את מלוא העלויות. עם זאת, במקרים של רכישות נקודתיות או חד־פעמיות, ייתכן שיש הצדקה לנטרול הזה, אם ההשפעה על הרווחיות העתידית שולית.
השוק לא מתמחר את נייס בנדיבות
הכנסות נייס ב־2024 צמחו ב־15% והסתכמו ב־2.73 מיליארד דולר, גם הודות לרכישת LiveVox, שלפי ההערכות תרמה הכנסות של 142 מיליון בשנה זו. בנטרול רכישה זו, ההכנסות עלו רק ב־9%. הרווח הנקי לפי גישת ההנהלה צמח ב־25%. לשנה הנוכחית נייס צופה צמיחה של 7% במכירות ושל 11% ברווח הנקי non-GAAP למניה.
התחזית מצביעה על האטה מסוימת בקצב הצמיחה בהכנסות, כשחלק מהשיפור ברווח למניה צפוי לנבוע מצמצום מספר המניות בשל הרכישות העצמיות. לפי התחזית של נייס, שיעור הרווח התפעולי לפי גישת ההנהלה צפוי לעלות מ־31% ל־31.5%, עלייה מתונה שמעידה על כך ששיעור הגידול בהוצאות יהיה נמוך מצמיחת ההכנסות.
מכפיל הרווח התפעולי של נייס לפי תוצאות 2024, על בסיס דו"חות non-GAAP אך בלי לנטרל את התגמול המבוסס מניות, עומד על 14.5. בתרשים ניתן לראות שמדובר על תמחור נדיב פחות בהשוואה לחברות ישראליות דואליות אחרות שנסחרות גם כן במדד הדגל המקומי, ת"א־35. לאור הצמיחה הצפויה ברווח התפעולי השנה (כ־11%), המניה נסחרת לפי מכפיל רווח תפעולי של כ־13.0 על הרווח הצפוי לשנה הנוכחית.
הירידה של המניה ב־3.5 השנים האחרונות, בשילוב העלייה ברווח התפעולי, הובילה לכך שנייס נסחרת לפי מכפיל רווח תפעולי נמוך בהרבה בהשוואה לתחילת העשור. הדבר משקף את האופן שבו המשקיעים תופסים את נייס — שנמצאת בעמדת הובלה בשוק פתרונות הבינה המלאכותית לשירות לקוחות וניהול סיכונים, שמרוויחה וצומחת, גם אם במתינות, אך שישנו גם חשש להאטה משמעותית בצמיחה ואף לנסיגה ברווחיות, וזאת בשל התגברות התחרות.
הדבר בא לידי ביטוי בתשואת החסר של נייס מול מדד S&P 500 בשנתיים האחרונות. משום כך, מחיר המניה הנוכחי כבר מגלם את התרחיש הפסימי עבור נייס. לכן האתגר של החברה יהיה לשמור על היתרון הטכנולוגי תוך עמידה בלחצים של תחרות גוברת, מה שיבוא לידי ביטוי בתוצאות כספיות שילכו וישתפרו.
הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק