האופטימיות בשוק העלתה את תחושת הביטחון של חברות נדל"ן לקראת הנפקות בבורסה
לאחר עצירה בהנפקות IPO בבורסת ת"א, בעקבות המכסים של טראמפ, המלחמה באיראן ותגובת השוק אליה מספקות כיוון חיובי להמשך השנה. לחברות שכן הספיקו להנפיק מתחילת 2025, בתחומי הנדל"ן, הביטחון והמזון, זה השתלם במיוחד
לאחר הנפקת אקוויטי בודדת ב־2023 וחמש בלבד ב־2024, בחודשים הראשונים של 2025 נראה היה שבורסת תל אביב עומדת בפני גל גדול של הנפקות IPO. רק בינואר ביצעו שלוש חברות שהיו להן אג"ח בבורסה הנפקת מניות ראשונה: בלדי, פאי סיאם ושובל הנדסה, ובפברואר היתה זו אלעד מערכות שהצטרפה אליהן.
מלבדן, עוד עשרות חברות נערכו לקידום הנפקותיהן, כשרבות מהן היו חברות נדל"ן, בהן רמי לוי נדל"ן, אמפא נדל"ן, קבוצת גבאי, יסודות איתנים ואנשי העיר. שלוש האחרונות פועלות בתחום ההתחדשות העירונית.
אולם כוונתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להשית מכסים על מדינות שסוחרות עם ארה"ב, שעליה הכריז הממשל בתחילת אפריל, הטילה צל כבד על הנעשה בשווקים, וכיוצא מכך גם על תוכניות ההנפקה. וכך, באפריל ובמאי הצטרפו לבורסת תל אביב שתי חברות חדשות בלבד ‑ אורבניקה ואר.פי אופטיקל.
אך ייתכן שהמלחמה מול איראן שפרצה בשבוע שעבר תשיב את הצבע ללחיי ההנפקות. כך, בניגוד לציפיות, ואף לנעשה באירועים דומים קודמים, הבורסה הגיבה לפרוץ המלחמה בירוק. מדד ת"א־125, המדד המייצג של הבורסה המקומית, עלה ביומיים הראשונים שלה ב־3%. כשהרחק מעליו רשם מדד ת"א־בנייה קפיצה של 12%.
ליאור פייס, מנכ"ל חברת החיתום וההשקעות רוסאריו קפיטל, אמר לכלכליסט כי "השוק מגיב באופן חיובי למצב מתוך אמונה ותקווה שהמהלך מול איראן יביא לירידה ברמת הסיכון של ישראל. לכך מתווספת ההחלטה של חברות הדירוג S&P ופיץ' שלא להוריד את הדירוג של ישראל, לאור הבנתה שהכלכלה המקומית מגלה עמידות, שנותנת לשוק דחיפה קדימה".
לדבריו, "אנחנו רואים שחברות הנדל"ן שכבר נסחרות בבורסה, בדגש על אלו שעוסקות בהתחדשות העירונית, עולות. יש מהן לא מעט חברות שנסחרות כיום במחיר אטרקטיבי, ולכן המשקיעים מחפשים את המניות שלהן. עוד מוקדם להעריך מה תהיה ההשפעה על שוק ההנפקות, אבל נראה שהכיוון של חברות שעוסקות בהתחדשות עירונית הוא חיובי".
חתם בכיר אחר ששוחח עמנו אתמול אמר כי "עדיין מוקדם לקבוע מגמה, אבל בכלליות ניתן לומר שהמלחמה, בניגוד למה ששיערנו בהתחלה, לא גרמה לנו לעכב תהליכים, בינתיים. בכל הקשור להנפקות של חברות נדל"ן, ניתן לומר שהאופטימיות בסקטור זה, שבלטה שלשום בשוק, בהחלט העלתה את תחושת הביטחון לקראת גיוסים של חברות נדל"ן".
חתם אחר הוסיף כי "המהלך של טראמפ באפריל הוביל לעצירה של ההנפקות, מכיוון שגרם לחוסר ביטחון בשווקים ולחוסר התאמה בציפיות המחירים בין המנפיקים לבין המוסדיים. אבל אנחנו רואים שמאז השוק התאושש ונמצא היום בשיא כל הזמנים, או לפחות קרוב אליו. באווירה כזו, ובהינתן שלא יהיו שינויים משמעותיים לרעה, ניתן לומר ששוק ההנפקות פתוח וימשיך להיות פתוח". הוא ציין עוד כי "ברור שהסקטור הביטחוני יהיה חזק עכשיו, אבל גם הנדל"ן, שהחברות בו הן תמיד הראשונות שמגיעות לשוק".
בכל הקשור לסקטור הביטחוני, ניתן לראות כי המצטרפת האחרונה מהתחום לבורסה, אר.פי אופטיקל, שהשלימה הנפקת מניות ראשונה בתחילת החודש, עשתה זאת במה שנראה כתזמון כמעט מושלם. מניית החברה, שמתמחה במוצרים בתחום ההדמיה התרמית וחישה חזותית, ועוסקת גם בתחום מערכות המכ"ם והאלקטרוניקה המשימתית, רשמה מתחילת השבוע עלייה של 10%. מאז החלה להיסחר, זינק שווי השוק של החברה ב־48% וחצה את רף מיליארד השקלים. מנייתה אף בולטת בעליות ביחס לחברות ביטחוניות אחרות, כשרק מניית מנועי בית שמש (שבשליטת פימי) שמייצרת ומשפצת חלקי מנועי סילון למטוסים ולטילים, עלתה בימים האחרונים בשיעור גבוה יותר, של 14%.
ביצועי המניה של אר.פי אופטיקל בולטים לא רק ביחס לביצועי חברות הסקטור הביטחוני, אלא גם ביחס לארבע מחמש החברות הנוספות שביצעו הנפקה ראשונה מתחילת השנה. רק חברת הבשר בלדי, שנכנסה לאחוזת בית בינואר, עלתה מאז בשיעור חד יותר.